dinsdag 2 augustus 2022

Evacuatie inwoners Donetsk vandaag begonnen

De evacuatie van de bevolking langs de frontlijn in de provincie Donetsk is begonnen. Een treur net vrouwen, kinderen, ouderen en gehandicapten is vanmorgen aangekomen in de stad Kropivnitski. Daar werden alle evacuees opgevangen door vrijwilligers. 

Er is volgens minister Irina Vereshtsjoek van Reïntegratie van de Tijdelijk bezette gebieden gezorgd voor onderdak. Zij coördineert de opvang namens het kabinet. President Volodimir Zelenski deed afgelopen weekeinde een oproep aan de bevolking om zichzelf in veiligheid te brengen, niet alleen vanwege het oorlogsgeweld maar ook omdat het zonder aardgas, elektriciteit en water een zware winter gaat worden. De evacuatie neemt waarschijnlijk nog wel zo'n drie maanden in beslag.

Ook in het zuiden van Oekraïne proberen mensen zich in veiligheid te brengen na een oproep van de president om het door Rusland bezette Cherson te verlaten. Dat liep vanmorgen niet goed af voor de zeven inzittenden van een minibus. Zij waren onderweg vanuit het bezette dorp Starosillia naar Krivii Rih toen ze in het dorp Dovhiv werden beschoten door het Russische leger.   Twee inzittenden werden gedood, twee anderen raakten zwaargewond.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: