dinsdag 9 augustus 2022

'Als Oekraïne verliest, is de jacht overal geopend'

Antony Blinken.
Als Oekraïne verliest van Rusland dan zal oorlogsdreiging zich over alle continenten verspreiden. 'Als we toestaan dat een groot land een kleiner land binnen valt en over neemt, dan is de jacht niet alleen geopend in Europa, maar geldt dat voor overal op de wereld', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gisteren op een gezamenlijke persconferentie met zijn Zuid-Afrikaanse collega Naledi Pandor.  

De manier waarop Rusland met Oekraïne om gaat is volgens Blinken 'een daad van agressie tegen de fundamentele uitgangspunten van ons internationale systeem'. Hij wees daarbij op het oprichtingsverdrag van de Verenigde Naties, dat werd opgesteld om een derde wereldoorlog te voorkomen. 'Als we Rusland z'n gang laten gaan in Oekraïne, dan is de jacht overal geopend. Daarom moeten we vasthouden aan wat we destijds hebben afgesproken.'

Blinken wees er op dat de door Rusland begonnen oorlog tegen Oekraïne na verloop van tijd tot een diplomatieke oplossing komt. 'Maar in de tussentijd moeten we pal staan voor de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne. Wat voor Oekraïne geldt, geldt voor de hele wereld.'

De Verenigde Staten hebben Oekraïne gisteren opnieuw een militair en financieel steunpakket toegezegd. Het gaat om 1 miljard dollar aan wapens en munitie. Er worden onder meer raketten geleverd voor de zestien Himars-raketsystemen waarover het Oekraïense leger beschikt. Met deze precisieraketten heeft Oekraïne in de afgelopen weken veel Russische munitieopslagplaatsen weten te vernietigen. 

Ook krijgt Oekraïne via de Wereldbank nog eens 4,5 miljard dollar aan financiering vanuit de VS. Dat bedrag komt in delen beschikbaar en is onder meer bedoeld voor sociale voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen. Ook moet het geld besteed worden aan het doorbetalen van ambtenarensalarissen en aan hulpgoederen voor burgers.

Bronnen: Ukrinform, NOS

Geen opmerkingen: