dinsdag 23 augustus 2022

Extra steun Nederland voor strijd en wederopbouw

Minister Kajsa Ollongren op het vliegveld Hostomel.
Nederland biedt Oekraïne extra steun voor de strijd en de wederopbouw van het land. De ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben dat gisteren  toegezegd tijdens een gezamenlijk bezoek aan Kyiv. In de voorsteden Irpin en Boetsja zagen ze de verwoestingen die de Russische agressie heeft aangericht. Ollongren bezocht ook vliegveld Hostomel, waar begin dit jaar hard is gevochten.

In Kyiv spraken ze met diverse leden van het Oekraïense kabinet. Beide bewindslieden benadrukten dat het kabinet Oekraïne met alle mogelijke middelen blijft steunen. Daarbij gaat het niet alleen om middelen die nodig zijn om de strijd te kunnen voortzetten. Ook werd de Oekraïense autoriteiten gevraagd waaraan behoefte is om de bevolking te helpen en het land weer op te bouwen, in het bijzonder in de steden Cherson, Odesa en Mikolajiv.

Ollongren sprak onder andere met de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov en zijn collega Joelia Sviridenko voor Veteranenzaken.

Sinds het begin van de oorlog heeft Nederland voor ruim 210 miljoen euro (boekwaarde) aan materieel, wapens, munitie en uitrusting geleverd. Minister Ollongren zegde toe Oekraïne op dit gebied te blijven steunen. Ook bood ze aan kennis en ervaring te delen met betrekking tot zorg voor veteranen.

Bron: Nederlandse ministerie van Defensie

Geen opmerkingen: