dinsdag 9 augustus 2022

'Vliegbasis geraakt met wapen Oekraïense makelij'

Een hooggeplaatste anonieme bron binnen het Oekraïense leger zegt dat het leger achter de aanval zit op de Russische vliegbasis Saki op de Krim. 'Dit was een luchtmachtbasis vanwaar vliegtuigen regelmatig opstegen om aanvallen op onze troepen uit te voeren in het zuiden', zegt de bron tegen de New York Times.  

Hij voegde er aan toe dat een wapen van Oekraïense makelij werd gebruikt. Dat is van belang omdat de Verenigde Staten tot nu toe hebben geweigerd om raketten met een dergelijke reikwijdte aan Oekraïne te geven. De luchtmachtbasis op de door Rusland in 2014 geannexeerde Krim ligt op meer dan 200 kilometer van de frontlijn in het zuiden van Oekraïne.

Bij de aanval zouden niet alleen munitiedepots zijn vernield, maar tenminste ook een vliegtuig, zoals te zien op een kort videofragment vanaf de luchtmachtbasis, De Russische autoriteiten hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen die tot 24 augustus moet gelden. Er zijn berichten dat er lange files staan voor de Krimbrug die het schiereiland verbindt met het Russische vasteland. Veel Russen zoeken een veilig heenkomen.

Bronnen: NOS, Twitter 

Geen opmerkingen: