donderdag 11 augustus 2022

Estland wil geen Russische burgers meer toelaten

Estland overweegt om Russische staatsburgers de toegang te weigeren, ook al zijn ze in het bezit van een geldig Schengen-visum voor 90 dagen. Eerder al besloot de Estse regering geen nieuwe visa meer aan Russen te verstrekken. Sanen met Finland roept Estland andere EU-landen op om hetzelfde te doen, als reactie op een oproep die de Oekraïense president Volodimir Zelinski om Russen vanwege de invasie in zijn land de toegang te weigeren. 

De Duitse bondspresident Olaf Scholz heeft zich vandaag uitgesproken tegen het weigeren van een visum aan Russische staatsburgers.

Als Estland niet alleen geen nieuwe visa meer afgeeft, maar ook geen toegang meer geeft aan Russen met een Schengen-visum, dan geldt dat niet voor Russische diplomaten en hun gezinsleden, internationale chauffeurs, vertegenwoordigers van humanitaire organisaties en voor nauwe verwanten van Estse burgers en Russen met een permanente verblijfsvergunning.

Woordvoerder Ivan Netsjajev van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt het voornemen van de Estse regering. Hij noemt het 'een verborgen blijk van chauvinisme en een roekeloze en zinloze poging om alles wat Russisch is uit te bannen'.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: