maandag 22 augustus 2022

Een op drie Oekraïners zonder werk door oorlog

Veel Oekraïners zijn gevlucht voor de oorlog.
Terwijl de soldaten in de frontlinie tegen Rusland vechten, strijden de medewerkers van de Oekraïense arbeidsbureaus hun eigen strijd: het vinden van banen voor de honderdduizenden mensen die nu werkloos zijn als gevolg van de oorlog. Het werkloosheidscijfers is volgens de Nationale Bank in het afgelopen halfjaar verdrievoudigd naar 35 procent, ofwel 5,2 miljoen Oekraïners. De International Labor Organisaties schat het aantal werklozen op bijna 4,8 miljoen, of ongeveer 30 procent van de vooroorlogse werkgelegenheid in Oekraïne.

Experts zeggen dat deze cijfers nauwelijks een echt beeld kunnen geven van de werkloosheid in het land. De oorlog heeft duizenden bedrijven vernield of gedwongen te sluiten, terwijl de werknemers zijn gevlucht. Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari zijn ongeveer 10 miljoen Oekraïners, meer dan een derde van de bevolking, vertrokken naar veiliger oorden. 

Tetjana Pashkina, een expert op het gebied van de Oekraïense arbeidsmarkt, zegt dat veel mensen zonder werk op papier nog steeds officieel in dienst zijn bij hun werkgever. Gedurende de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg het aantal officieel geregistreerde werklozen slechts 656.000, wat 23 procent minder is in vergelijking met 2021 en ver verwijderd van de miljoenen mensen die volgens de Nationale Bank hun baan hebben verloren tijdens de oorlog.

Volgens Pashkina konden veel mensen zich niet als werkloos laten registreren omdat ze overhaast naar het buitenland vluchtten, vaak zonder goede identiteitspapieren. Bovendien werkte naar schatting bijna een vijfde van de 15 miljoen mensen van achttien tot zestig jaar op de vooroorlogse arbeidsmarkt in de schaduweconomie. In sommige sectoren, zoals handel, landbouw en bouw, varieerde het aandeel onofficieel werkende mensen tussen de 40 en 60 procent, aldus Pashkina.

De arbeidsmarkt in het midden en westen van Oekraine is zich langzaam aan het herstellen. Volgens Arthur Mihno, CEO van Work.ua, het grootste online platform voor het zoeken naar werk in Oekraïne, is het aantal vacatures in juli met 14 procent gestegen ten opzichte van de vorige maand, tot meer dan 40.000 vacatures. Voor de oorlog waren er in de zomer meestal al minder vacatures. Het aantal vacatures bedraagt ​​echter nog steeds slechts 38% van het vooroorlogse cijfer. Voor de Russische invasie varieerde het aantal vacatures op vacaturesites van 100.000 tot 120.000. Momenteel ligt dat op 35.000 tot 40.000.

In oostelijke regio's, die voorheen bekend stonden om de metaalindustrie en mijnbouw, zijn er door de hevige vijandelijkheden bijna geen vacatures. Het door oorlog verscheurde Kharkiv, ooit een van de drukste steden voor zaken en onderwijs in het land, heeft een bescheiden 670 vacatures, veertien keer minder dan Kyiv. Tegelijkertijd heeft het aantal in West-Oekraïense regio's, zoals Lviv en Ivano-Frankivsk, al optimistisch 80 procent van de vooroorlogse cijfers bereikt, voornamelijk in de hotel- en restaurantindustrie.

Volgens een rapport van de European Business Association zijn de lonen in sommige bedrijfstakken al met 50 procent verlaagd. Ondertussen is de inflatie opgelopen tot 20,1 procent.

Bron: The Kyiv Independent


Geen opmerkingen: