dinsdag 30 augustus 2022

Nederland wil ban op visa Russische toeristen

Russische toeristen zijn niet langer welkom in Europa en moeten geen visum meer krijgen. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws. De komende dagen overleggen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Praag of er een Europese ban op Russische toeristen moet komen.

"In Europa zullen we ervoor pleiten om niet door te gaan met toeristenvisa. We maken een duidelijk onderscheid tussen visa voor toeristen en andere visa", zegt Hoekstra. Andere categorieën zijn bijvoorbeeld visa voor onderwijs, familiebezoek, vluchtelingen of voor langdurig verblijf.

Hoekstra vindt niet dat gewone Russen gestraft worden voor de oorlog. "Aan de ene kant wil je graag intermenselijk contact en wil je ook een verschil maken tussen de staat Rusland en Russische burgers. Tegelijkertijd zien we dat verreweg de meeste mensen die hier komen, komen om geld uit te geven in de P.C. Hooftstraat. Dat zijn vaak rijke Russen die ook regelmatig nog aan het regime gelieerd zijn."

Ook Duitsland, een van de EU-landen met de meeste aarzelingen over het opzeggen van de soepele visumregeling voor Russen, is deels om. Het intrekken van de visumversoepelingen zou volgens buitenlandminister Annalena Baerbock 'een heel goede brug' kunnen zijn.

Sommige EU-landen beperken al de afgifte van visa aan Russen, bijvoorbeeld de Baltische landen en Tsjechië. Volgens premier Kaja Kallas van Estland is een Europees toeristenvisum 'een privilege en geen mensenrecht'. Maar een visum afgegeven door één EU-land is geldig in alle Europese lidstaten. Daarom pleiten verschillende landen voor een volledige Europese ban. Dat wordt morgen besproken in Praag.

Dat vindt Duitsland, maar ook bijvoorbeeld Frankrijk en Cyprus wel te ver gaan. Zij vrezen de Russische bevolking nog verder van Europa af te keren. Ook wordt een ontsnappingsroute voor Russische dissidenten dan afgesloten.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: