donderdag 25 augustus 2022

Stroom uitgevallen bij kerncentrale Zaporizja

De kerncentrale van Zaporizja zit volledig zonder elektriciteit. Het persagentschap Interfax meldt dit zojuist op gezag van Energoatom, het bedrijf dat eigenaar is van de kerncentrale die sinds begin maart in handen is van het Russische leger. 
De laatste twee (van de zes) kernreactoren zijn door de stroomuitval uitgeschakeld. Het betekent dat 4 miljoen mensen nu zonder elektriciteit zitten.

Door brand op het terrein van de kerncentrale zou volgens Energoatom zou de laatste (vierde) hoogspanningsleiding nu voor de tweede keer zijn uitgevallen. De andere drie hoogspanningsleidingen zouden bij Russische beschietingen eerder al zijn beschadigd. 

Voor het eerst sinds de inbedrijfstelling van Europa's grootste  kerncentrale in 1985 is de elektriciteitsvoorziening volledig weggevallen. Energoatom zegt momenteel niets te kunnen melden over de werking van automatiserings- en veiligheidssystemen. 

In een interview met de Britse krant The Guardian zei directeur Petro Kotin van Energoatom eerder dat de kerncentrale dat bij volledige stroomuitval moet worden overgeschakeld op een dieselgenerator voor het koelen van de reactoren. Anderhalf uur zonder koeling kan tot een kernsmelting leiden, waarbij radioactieve straling vrijkomt. Welke impact dat kan hebben, is onduidelijk. Zorgwekkend is het in ieder geval. 

De Russische bezetters zeiden eerder al dat ze van plan waren om de kerncentrale stil te leggen en vervolgens aan te sluiten op het elektriciteitsnet van de Krim. 

Bronnen: Interfax, Ukrajinska Pravda, The Guardian

Geen opmerkingen: