woensdag 10 augustus 2022

EU wil dat Russen kerncentrale Zaporizja verlaten

De Europese Unie wil dat Russische militairen de kerncentrale van Zaporizja zo snel mogelijk verlaten, zodat de door de Russen aangebrachte explosieven bij de zes reactoren onschadelijk gemaakt kunnen worden. In de afgelopen dagen is een uiterst gevaarlijke situatie ontstaan door beschietingen waarbij een hoogspanningsleiding naar de kerncentrale werd beschadigd. Ook moeten deskundigen van de internationale organisatie IAEA toegang krijgen tot de kerncentrale.

De verklaring van de Europese Unie volgt op een vergadering van de permanente vergadering van de OVSE in Wenen. De OVSE heeft sinds het voorjaar van 2014 waarnemers in Oekraïne, in het bijzonder om de gevechten in de Donbas te kunnen monitoren. 

De kerncentrale van Zaporizja is sinds 4 maart in handen van het Russische leger. Er zijn nu zo'n 500 soldaten op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Het is de bedoeling van de Russen om de kerncentrale te koppelen aan het elektriciteitsnet van de Krim. De commandant van de militairen heeft gedreigd de kerncentrale in de lucht te laten vliegen als het Oekraïense leger probeert de centrale terug te veroveren. De raketbeschietingen van afgelopen weekeinde worden door Oekraïne een Russische provocatie genoemd, terwijl de Russen het Oekraïense leger de schuld geven.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: