woensdag 17 augustus 2022

VN-chef, Zelenski en Erdogan overleggen in Lviv

VN-chef Antonio Guterres.
Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft morgen in Lviv een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zij bespreken de risico's die gepaard gaan met de Russische bezetting van de kerncentrale van Zaporizja en praten ook over een mogelijke uitweg uit de oorlogssituatie in Oekraïne.  

De Verenigde Naties hebben aangeboden om een bezoek aan de kerncentrale te faciliteren door inspecteurs van het International Atomic Energy Agency (IAEA). Rusland heeft dat tot dusver afgewezen omdat de inspecteurs via Kyiv naar de kerncentrale zouden reizen. 

Gutterres is inmiddels aangekomen in de West-Oekraïense stad Lviv. Hij reist na de ontmoeting met Zelenski en Erdogan door naar de havenstad Odessa. Vervolgens is de VN-chef zaterdag in Istanboel, waar hij het gezamenlijke coördinatiecentrum voor het verschepen van het Oekraïense graan bezoekt. Dit centrum wordt bemand door Oekraïners, Russen, Turken en VN-medewerkers die elk graanschip controleren om zeker te weten dat er niet stiekem ook wapens worden vervoerd.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: