zondag 28 augustus 2022

Evacuatieplan Charkiv, Zaporizja en Mikolajiv

De Oekraïense regering treft voorbereidingen voor een verplichte evacuatie van inwoners van delen van de provincies Charkiv, Zaporizja en Mykolajiv. In de provincie Donetsk geldt al zo'n verplichte evacuatie. Sinds begin augustus zijn al zeker 10.000 inwoners van deze oostelijke provincie vertrokken. Volgens minister Irina Vereshtsjoek van Reïntegratie van de Tijdelijk Bezette Gebieden gaat het om ruim 3.000 kinderen, terwijl ook zeker 1.000 ouderen gehandicapten zijn vertrokken. 'Dit zijn de inwoners die het meest te lijden hebben onder een winter zonder verwarming. De kans is groot dat ze zo'n winter niet overleven.'

Vereshtsjoek moet wel toegeven dat het niet meevalt om mensen ertoe te bewegen om uit hun vertrouwde omgeving te vertrekken. 'Er worden wel de nodige bezwaren gehoord als 'we moeten de oogst nog binnen halen', 'laten we wachten tot het koud wordt' en 'we weten niet wat ons elders te wachten staat'. Om mensen toch over de streep te trekken krijgen ze de verzekering dat de overheid zorgt voor gratis vervoer, onderdak, voedsel en medicijnen. 

Sinds 1 augustus zijn al bijna 35.000 inwoners, waaronder 10.000 kinderen, geëvacueerd uit de provincies Cherson, Donetsk, Zaporizja en Loehansk.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: