maandag 29 augustus 2022

Onderzoeksteam voor kerncentrale samengesteld

Algemeen directeur Rafael Grossi van het internationale atoomagentschap IAEA zegt dat hij zelf de delegatie leidt die de situatie in de kerncentrale van Zaporizja onderzoekt. Deze week moeten de experts uit meerdere landen arriveren. Ze zijn afkomstig uit Polen en Litouwen, landen die Oekraïne steunen. Maar ook uit Servië en China die nauwe banden onderhouden met Rusland. 
De overige leden van de delegatie zijn afkomstig uit landen die zich niet nadrukkelijk hebben uitgesproken over de Russische invasie in Oekraïne en die de lijnen met het Kremlin open hebben gehouden. Het gaat om onder meer experts uit Albanië, Frankrijk, Italië, Jordanië, Mexico en Noord-Macedonië.

Over het onderzoeksteam is al het nodige te doen geweest, met name de route die het af moet leggen om bij de kerncentrale te komen. Rusland stond erop dat de experts via Moskou zouden reizen, Oekraïne wilde ze via Kyiv laten gaan. De Turkse president Erdogan wist van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gedaan te krijgen dat die de eis om via Moskou te reizen liet vallen.

De experts moeten onderzoeken hoe het met de veiligheid van Europa's grootste kerncentrale is gesteld na de problemen van de afgelopen weken die ontstonden door beschietingen die schade aanrichten. Onder meer stralingsmeters vielen uit. Ook werd eind vorige week de laatste hoogspanningsleiding richting de kerncentrale vernield. Gelukkig werd de stroomvoorziening snel hersteld. 

Er zijn berichten dat het Oekraïense personeel zwaar onder druk staat. Het is ook nog maar de vraag in hoeverre het onderzoeksteam daardoor te horen krijgt hoe het er werkelijk voor staat in de kerncentrale. En of het onderzoeksteam zicht krijgt op de wapens en munitie die de Russen naar de kerncentrale hebben gebracht. 

Ook is er nog het eerder door de commandant van de naar schatting 500 Russische soldaten geuite dreigement dat hij de zes reactoren van springladingen heeft voorzien om ze op te blazen bij een Oekraïense poging om de kerncentrale terug te veroveren. Verder zal het onderzoeksteam er achter moeten komen wat er klopt van de bewering dat Rusland de kerncentrale af wil koppelen van het Oekraïense elektriciteitsnet en vervolgens gaat aansluiten op het elektriciteitsnet van de door Rusland geannexeerde Krim.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: