dinsdag 30 augustus 2022

Oekraïne fopt Russen met nep-HIMARS van hout

Het Oekraïense leger gebruikt namaak-HIMARS van hout om de Russen op een dwaalspoor te zetten. De Verenigde Staten hebben in de afgelopen weken zeker twintig mobiele raketsystemen van het type HIMARS geleverd met raketten die niet alleen een reikwijdte hebben van zo'n tachtig kilometer maar ook nog eens op enkele meters nauwkeurig doel kunnen treffen. 

De Russen willen deze HIMARS graag opsporen en vernietigen. De houten HIMARS zijn niet van echt te onderscheiden door de Russische drones die ze op moeten sporen. En dus wordt de locatie van de dummy doorgegeven aan de marineschepen op de Zwarte Zee die er dure kruisraketten op afvuren. De Russen hebben er volgens een anonieme regeringsbron al minstens tien Kalibr kruisraketten aan gespendeerd. 

De inzet van de HIMARS wordt algemeen gezien als een gamechanger, omdat het Oekraïense leger er doelen op grote afstand mee kan aanvallen. Dat is al meerdere keren het geval geweest bij het onbruikbaar maken van de belangrijke Antonivkabrug bij de stad Cherson.

Bron: Washington Post

Geen opmerkingen: