maandag 29 augustus 2022

Integrale tekst videoboodschap president Zelenski

Oekraïners!

Vandaag eerden we de nagedachtenis van hen die hun leven gaven voor ons land, voor onze onafhankelijkheid.

Deze herdenkingsdag is aan het einde van de zomer, 29 augustus, om iedereen te herinneren aan de tragische gebeurtenissen van 2014, over Ilovajsk, aan het feit dat deze oorlog, die begon met de Russische bezetting van onze Krim, met een poging om Donbas van ons af te pakken, precies daar moet eindigen - in de bevrijde Krim, in de bevrijde steden Donbas, met onze troepen die de staatsgrens van Oekraïne bereiken.

Dit doel hebben we altijd voor ogen gehouden. We vergeten het niet.

De strijdkrachten van Oekraïne, onze inlichtingendiensten, onze strijdkrachten doen hun werk. Ik weet zeker dat jullie allemaal begrijpen wat er gebeurt, waar we voor vechten en waar we naar streven. 

Oekraïne pakt terug wat haar toebehoort. En het zal de provincies Charkiv, Loehansk, Donetsk, Zaporizja, Cherson, de Krim, zeker ons deel van de Zwarte Zee en de Zee van Azov terug veroveren - van het eiland Zmiinji tot de Straat van Kertsj. Dit zal gebeuren. Dit is van ons. En net zoals onze samenleving het begrijpt, wil ik dat de bezetters het ook begrijpen. Er zal geen plaats voor hen zijn op Oekraïens land.

Wil iemand weten wat onze plannen zijn? U zult geen details horen van. Want dit is oorlog. 

Maar de bezetters moeten weten: we zullen ze naar de grens verdrijven. Naar onze grens die niet is veranderd. De indringers weten dat heel goed.

Als ze willen overleven, is het tijd voor het Russische leger om te vluchten. Ga naar huis. Als je bang bent om terug te keren naar je huis in Rusland, laat dan zulke bezetters zich overgeven, en we zullen ze garanderen dat ze voldoen aan alle normen van de Conventies van Genève.

Als ze niet naar me luisteren, zullen onze soldaten ze aanpakken en die niet zullen stoppen totdat ze alles hebben bevrijd wat van Oekraïne is.

En het is niet iets bijzonders. Het is niet iets dat zogenaamd is begonnen. We praten er al 187 dagen over.

Vandaag heb ik ontmoetingen gehad met het leger, met vertegenwoordigers van de militair-industriële sector en met regeringsfunctionarissen. Belangrijke vergaderingen, belangrijke onderwerpen, het is verkeerd om ze te onthullen. Maar iedereen kan het resultaat in de loop van de tijd zien. Wanneer onze verdedigers de logistiek, bases en hoofdkwartieren van de vijand vernietigen. We zullen dit voortzetten.

Ik heb vandaag drie oproepen gedaan aan buitenlandse partners.

De eerste is Noorwegen. Ik heb deelgenomen aan het werk van het energieforum en ik wil de premier van Noorwegen, de heer Støre, bedanken voor het nieuwe steunpakket voor Oekraïne - ongeveer 200 miljoen dollar als onderdeel van de energievoorbereiding voor de winter.

De tweede is Frankrijk. Een machtige vereniging van ondernemers - honderdduizenden ondernemers, miljoenen eigenaren, managers en werknemers. Ik ben hen dankbaar voor hun steun en begrip voor waar we voor strijden in Oekraïne, in het besef dat deze strijd door alle Europeanen wordt gedeeld.

De derde oproep is gericht aan de deelnemers aan het veiligheidsforum in Slovenië, in het bijzonder aan onze vrienden - de leiders van de landen van Midden-Europa en de Balkan.

's Avonds tekende ik een decreet om 141 strijders een onderscheiding toe te kennen, tien van hen postuum.

Het is heel belangrijk - vandaag had ik de eer om deze onderscheidingen bekend te maken aan de families van onze die omkwamen tijdens het uitvoeren van gevechtsmissies.

Eeuwige herinnering aan al onze helden!

Eeuwige glorie aan al degenen die vechten voor vrijheid voor ons hele land!

Glorie aan Oekraïne!

Geen opmerkingen: