dinsdag 23 augustus 2022

Vrees voor Russische aanvallen op feestdag

Het Oekraïense ministerie van Defensie maant burgers om morgen, op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, beducht te zijn op Russische raketaanvallen en "provocaties". Ook de Verenigde Staten waarschuwen voor op handen zijnde Russische aanvallen in Oekraïne.
Volgens de Amerikanen zouden de Russen het vooral voorzien hebben op infrastructuur en overheidsgebouwen. 

Een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vandaag tegen BBC Radio 4 dat veel inwoners van Kyiv bang zijn voor Russisch geweld tijdens de Onafhankelijkheidsdag. Normaal gesproken gaan mensen de straat op voor een militaire parade. De Amerikaanse ambassade in Kyiv heeft Amerikanen vanmorgen opgeroepen om zo snel mogelijk uit het land te vertrekken.

"Mensen willen zo min mogelijk tijd doorbrengen in het centrum van de stad, in de buurt van de regeringsgebouwen", aldus Aleks Rodnjanski. Er is een risico dat Rusland precies dan wil toeslaan, om hun gebrek aan succes aan het front te compenseren.' Duizenden inwoners hebben daarom de hoofdstad al verlaten.

De NOS legt een verband met de bomaanslag In Moskou die zaterdagavond het leven kostte aan Darja Doegina, net als haar vader Aleksandr Doegin een ware oorlogshitser. Dat is te kort door de bocht. President Zelenski waarschuwde vorige week al voor hevige Russische aanvallen op de Onafhankelijkheidsdag, omdat er grote aantallen raketten naar een vliegbasis in Wit-Rusland gebracht en inmiddels ook het aantal Russische marineschepen met Kaliber kruisraketten op de Zwarte Zee van twee naar vijf is gebracht. 

Wat de aanslag op Darja Doegina betreft, de conclusie van de Russische geheime dienst FSB dat een agente van de Oekraïense geheime dienst SBOe daarvoor verantwoordelijk is lijkt onwaarschijnlijk. Al was het alleen al om het feit dat de vrouw haar 12-jarig dochtertje bij zich had, haar identiteitsbewijs in haar appartement achter liet en dat ze in haar auto met nota bene een Oekraïens kenteken naar Estland wist te vluchten.

Bron: NOS, RFE/RL, Twitter

Geen opmerkingen: