dinsdag 2 augustus 2022

Rusland: Azov-bataljon terroristische beweging

 Het Russische hooggerechtshof heeft het Oekraïense Azov-bataljon bestempeld tot terroristische organisatie, zo meldt een verslaggever van persbureau Reuters vanuit de rechtszaal. Led
en van de militie kunnen daardoor nu twintig jaar cel krijgen in Rusland, commandanten mogelijk zelfs levenslang. Hoeveel leden van de militie nu gevangen zitten in Rusland, is niet bekend.

Het Azov-bataljon begon in 2014 als nationalistische burgermilitie die streed tegen pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, maar werd daarna opgenomen in de officiële strijdkrachten van Oekraïne. Veel vroege leden droegen extreemrechtse of nazistische sympathieën uit, een gegeven dat door Rusland nu gebruikt wordt om de oorlog in Oekraïne neer te zetten als strijd tegen 'nazi's'.

In de huidige oorlog was het bataljon vooral betrokken bij de verdediging van de havenstad Marioepol, die uiteindelijk na drie maanden in handen viel van de Russen. Veel Azov-leden werden toen opgepakt als krijgsgevangenen. Bestuurders van de pro-Russische 'Volksrepubliek Donetsk', die Marioepol nu tot haar grondgebied rekent, zeiden in mei al dat Azov-leden daar de doodstraf kunnen krijgen voor hun rol in de strijd om de havenstad.

Afgelopen vrijdag werden 53 krijgsgevangenen, vooral afkomstig van het Azov-bataljon, gedood bij een explosie in Olenivka, een plaats in het door het Russische leger bezet gebied in de Donbas. De aanval op het gevangenenkamp wordt door Oekraïne toegeschreven aan huurlingen van het door Rusland ingehuurde beveiligingsbedrijf Wagner. 

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen: