maandag 29 augustus 2022

Offensief richting stad Cherson lijkt begonnen

Het langverwachte offensief om de stad Cherson t bevrijden lijkt te zijn begonnen. Het Oekraïense leger is vanmorgen op meerdere plaatsen door de eerste verdedigingslinie van de Russen gebroken. Het 109e regiment van de Volksrepubliek Donetsk zou zich hebben teruggetrokken, evenals een elite eenheid van de Russische luchtlandingstroepen die het regiment van de separatisten moest ondersteunen.

De Oekraïense aanval werd vannacht en vanmorgen vroeg voorafgegaan door beschietingen van Russische posities en munitiedepots in Cherson, Antonivka, Oleshki, Nova Kachovka, Ljoebimivka en Berislav. De meeste bruggen over de rivier de Dnjepr zijn in de afgelopen weken onklaar gemaakt door Oekraïense bombardementen. Op de westoever van de Dnjepr zouden zich zo'n 25.000 Russische soldaten bevinden die al geruime tijd niet meer zijn bevoorraad. De soldaten zitten nu vast tussen enerzijds de rivier en anderzijds het oprukkende Oekraïense leger.

Het Oekraïense offensief komt kort na het bericht dat president Volodimir Zelenski zich 'in het geheim' op de hoogte had laten stellen van de situatie langs de frontlijn.

Bronnen: Ukrinform, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: