vrijdag 26 augustus 2022

Bosbrand bij kerncentrale bijna niet te bedwingen

De Russische bezetters hebben gemeld dat er een bosbrand woedt bij de kerncentrale van Zaporizja. Woensdag was op satellietfoto's al te zien dat er brand was bij een kolencentrale in de buurt. Die brand zorgde er gisteren voor dat de kerncentrale enige tijd zonder elektriciteit zat, omdat de enige nog functionerende hoogspanningsleiding was beschadigd. 

Inmiddels is de kerncentrale aangesloten op een andere elektriciteitscentrale, maar zijn de zes reactoren buiten gebruik gesteld. Op de satellietfoto's van woensdag was nog een rookpluim zichtbaar, van de bosbrand. Burgemeester Dmitro Orlov van de nabijgelegen stad Enerhodar zei vanmorgen dat de bosbrand nog niet is bedwongen.

'Mortieraanvallen in deze tijd. Er zijn nu drie brandweerkorpsen bezig om het vuur te bestrijden, maar er zijn teveel aanvallen en steeds weer ontstaan er nieuwe vuurhaarden', aldus de burgemeester.

President Volodimir Zelenski heeft er gisteravond in zijn dagelijkse videoboodschap nog maar eens op aangedrongen dat de kerncentrale weer onder Oekraïense controle moet komen en dat het internationale atoomagentschap IAEA zo snel mogelijk toegang krijgt tot de centrale. 'We hebben nog maar enkele dagen de tijd, voordat er door toedoen van de Russische bezetters iets onherroepelijks voor doet.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: