zondag 21 augustus 2022

Oekraïne zet zich schrap voor een zware week

Een Russische Kaliber kruisraket.
Er zijn de komende week in de hoofdstad Kyiv geen festiviteiten zoals andere jaren op de Dag van de nationale vlag (dinsdag) en de Onafhankelijkheidsdag (woensdag). Het stadsbestuur roept iedereen op om op zijn of haar hoede te zijn voor raketaanvallen van het Russische leger en om het luchtalarm niet te negeren. 

'We moeten er rekening mee houden dat Rusland ons op een nare, bijzonder wrede manier gaat verrassen in de komende week die zo belangrijk voor ons is. Zo kennen wij onze vijand, elke week, al zes maanden lang. Verachtelijk en wreed', aldus president Volodimir Zelenski gisteravond in zijn dagelijkse videoboodschap.

Het Oekraïense Centrum voor Strategische Communicatie (Stratcom) vreest dat op de Onafhankelijkheidsdag grote aantallen S-300 raketten worden afgevuurd op Oekraïne. 'Er zijn afgelopen tijd veel raketten vanuit Rusland naar Wit-Rusland gebracht. Het is duidelijk dat de Russen een grote aanval voorbereiden.' 

Militair expert Oleg Zhdanov meent dat de aanvallen vanuit drie richtingen gaan komen. Niet alleen vanuit Wit-Rusland, maar ook vanaf de Zwarte Zee en Rusland.
Volgens woordvoerder Natalia Hoenjoek van het Oekraïense leger liggeer in de Zwarte Zee vijf Russische marine schepen, ook onderzeeboten, klaar om Kaliber kruisraketten af te schieten. 

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

Anoniem zei

Denk dat poetin witheet is door de krim en doegin gebeurtenissen en een antwoord hier op wilt doen deze week.