zondag 1 september 2019

VS helpt Polen én Oekraïne met vloeibaar aardgas

De Verenigde Staten gaat aanzienlijk meer vloeibaar aardgas aan Polen leveren. Dit land wordt daarmee minder afhankelijk van Russisch aardgas en Oekraïne profiteert er indirect ook van. Nu wordt op jaarbasis 1,5 miljard kubieke meter aardgas door Polen aan Oekraïne verkocht, maar dat kan in 2021 oplopen naar 6 miljard kubieke meter. Polen heeft nog een contract met Gazprom, maar dat loopt over ruim twee jaar af. Het land wil vanaf 2022 minder afhankelijk worden van Russisch aardgas.

Oekraïne verbruikt op jaarbasis 32 miljard kubieke meter aardgas. Daarvan wordt 20 miljard in eigen land gewonnen, de overige 12 miljard wordt bij een zestigtal Europese leveranciers ingekocht. Het gasverbruik is vooral in de meest recente jaren fors gedaald: van 118 miljard kubieke meter in 1991 naar 32 miljard vorig jaar. De import daalde in diezelfde periode van 98 miljard kubieke meter naar 12 miljard.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski was gisteren in Polen voor de herdenking van de Duitse inval in 1939. Hij waarschuwde daar voor het gevaar van de Nord Stream 2. Niet alleen omdat Oekraïne jaarlijks 2 tot 2,5 miljard euro aan inkomsten dreigt te verliezen als de directe pijplijn tussen Rusland en Noord-Duitsland in exploitatie komt, maar omdat Europa steeds afhankelijker dreigt te worden van Russisch aardgas.

De Nord Stream 2 heeft een jaarlijkse capaciteit van 55 miljard kubieke meter aardgas, het Oekraïense transportnet 65 miljard. Het contract met Gazprom voor het transport via Oekraïne loopt op 1 januari af, de onderhandelingen (met de Europese Unie als bemiddelaar) verlopen stroef. Datzelfde geldt overigens ook voor de aanleg van de Nord Stream 2, want Denemarken weigert nog steeds om de pijplijn via haar territoriale wateren te laten lopen.

Oekraïne legt intussen een ondergrondse buffervoorraad aardgas aan, net als een aantal Europese landen. Dit met het oog op het uitbreken van een nieuw gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Achtergrondinformatie: over eerdere gasconflicten en de ondergrondse opslag in Oekraïne.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: