zaterdag 1 april 2017

Klimkin wil niet buigen voor dreigementen EBU

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken vindt dat zijn land niet moet buigen voor de druk die de European Broadcast Union (EBU) uitoefent om de Russische deelneemster Joelia Samojlova aan het Eurovisie Songfestival in Kiev mee te laten doen. Fout is fout, is het standpunt van Klimkin, aldus Ria News Ukraine. ''Er valt niet over te praten, ook niet informeel. Iedereen moet zich aan de wet houden en wie dat niet doet, dient gestraft te worden.''

Klimkin verwoordt daarmee de boosheid bij veel Oekraïners die vinden dat Rusland de organisatoren van het Eurovisie Songfestival heeft uitgedaagd door een 'zielige' zangeres in een rolstoel te sturen waarvan verwacht kon worden dat ze niet welkom is in het buurland.

De EBU stuurde gisteren een brief aan premier Volodimir Hrojsman met het dringende verzoek om het inreisverbod voor Samojlova in te trekken, omdat anders de deelname van Oekraïne aan volgende edities van het Eurovisie Songfestival op het spel staat. Eerder al liet EBU-directeur Ingrid Deltenre in een interview met een Zwitserse krant weten dat Oekraïne deelname ontzegd kan worden aan de editie van dit jaar die nota bene in eigen land wordt gehouden.

Samojlova mag van de Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe drie jaar het land niet in als straf voor een optreden op de door Rusland geannexeerde Krim en anti-Oekraïense uitlatingen op sociale media. Volgens Oekraïne heeft ze de wet overtreden door de Krim vanuit Rusland binnen te gaan. Daar staat zelfs een gevangenisstraf op.

Voorstellen van de EBU aan Rusland om vervanging voor Samojlova aan te wijzen of haar via een videoverbinding vanuit Moskou mee te laten doen zijn door Rusland van de hand gewezen. Daarom zet de EBU nu dus druk op Oekraïne om toch een oplossing te forceren.

Bronnen: 112, Unian

Geen opmerkingen: