zaterdag 22 april 2017

Ex-parlementslid Martinenko vrij op forse borgtocht

Het van corruptie verdachte voormalige parlementslid Mikola Martinenko (Blok-Porosjenko) is donderdag gearresteerd op verdenking van corruptie Hij wordt er van verdacht dat hij zich heeft laten omkopen door het Tsjechische bedrijf Skoda dat boven de marktprijs verrijkt uranium heeft verkocht aan het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom.

Martinenko heeft het aldus verkregen geld volgens het anticorruptiebureau NABOe weggesluisd naar een bank in Zwitserland. Hij wordt al langer verdacht van corruptie. In december 2015 werd Martinenko zijn parlementszetel al ontnomen nadat hij in opspraak was geraakt. Hij werd een maand later door het Openbaar Ministerie ondervraagd, maar kwam er vooralsnog mee weg.

Tot afgelopen donderdag. Vanmorgen moest een rechtbank oordelen over verlenging van Martinenko's voorarrest. Rechter Oleksandr Bobrovnik besloot dat Martinenko voorlopig op vrije voeten komt als hij een borgsom van 300 miljoen hrivna (10,5 miljoen euro) betaalt.

Martinenko verklaarde tegenover de rechtbank dat hij niet van zins is het land te verlaten en elders politiek asiel aan te vragen, ook al acht hij de aanklacht politiek gemotiveerd. Drie zittende parlementsleden hebben zich bereid verklaard om voor hem in te staan. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten