donderdag 20 april 2017

'Geen nieuwe voorwaarden EU na afschaffen visum'

Er klopt niets van het verhaal dat Oekraïners die naar de Europese Unie willen reizen straks na de afschaffing van de visumplicht ''een zak vol papieren'' bij zich moeten hebben en maar moeten afwachten of ze de grens wel over mogen. Volgens onderminister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken krijgen Oekraïners door de douane niet meer vragen voorgelegd dan nu al het geval is.

Het gaat dan om vragen als de lengte van het verblijf, over een retourticket, voldoende geld voor levensonderhoud tijdens het verblijf in het Schengengebied, een reisverzekering en een hotelreservering.

Na de afschaffing van de visumplicht, mogelijk al vanaf zondag 11 juni, mogen Oekraïners maximaal 90 dagen in de Europese Unie verblijven binnen een periode van 180 dagen. ''Laten we ons netjes gedragen. Wie er langer dan 90 dagen wil verblijven, moet nog gewoon een visum aanvragen. Wie wil werken of studeren in een EU-land moet naar de ambassade en daar een speciaal visum gaan halen'', aldus Pristajko.

De onderminister doet ook een beroep op zijn landgenoten om zich bij de grensovergangen te gedragen, ook al kan het er soms erg druk zijn als veel mensen besluiten naar de Europese Unie te reizen.

Bron: Interfax

2 opmerkingen:

  1. Vragen over de lengte van het verblijf, een retourticket, voldoende geld voor levensonderhoud tijdens het verblijf, een reisverzekering en een hotelreservering die Oekrainers aan de grens gesteld kunnen worden, zijn naar mijn informatie op vergelijkbare wijze ook van toepassing voor Europeanen die naar in Oekraine willen reizen. In mijn geval heb ik de ervaring dat er echter nauwelijks naar wordt gevraagd. Ik kan mij voorstellen dat dat in het omgekeerde geval ook zo uit zal zien, tenzij er om redenen aanleiding is om aan de grens strenger te moeten zijn, zoals b.v. bij ernstige misbruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wie kan antwoord geven op het volgende..

    Zoals het er nu naar uit ziet, zal er vanaf Juni '17 visavrij gereist kunnen worden. Hoe zit het met de Ukrainse Russen die in het bezit zijn van 2 paspoorten?

    Wij weten dat er Ukrainers op de Krim zijn die voor Rusland hebben gestemd, en straks op een Ukrains paspoort vrijreizen kunnen in Europa. Dat dit hypocriet is mag duidelijk zijn, gaat Brussel hier nog actie op ondernemen?

    BeantwoordenVerwijderen