zondag 30 april 2017

'Al zeker 1.500 Russische soldaten gesneuveld'

Er zijn in de afgelopen drie jaar al meer dan 1.500 Russische soldaten gesneuveld in Oost-Oekraïne. Dat zegt voorzitter Valentina Melnikova van de Russische Unie van Soldatenmoeders. ''We beschikken niet over exacte aantallen. In voorgaande oorlogen werden daarover altijd mededelingen gedaan door de autoriteiten, maar nu niet. Alles wordt toegedekt. Daarom kunnen we alleen maar een schatting maken van het aantal doden en gewonden'', zei Melnikova in een interview met de Oekraïense tv-zender 112.

De Unie van Soldatenmoeders baseert zich daarom op de aantallen slachtoffers van de twee oorlogen die Russische soldaten in de jaren '90 voerden in Tsjetsjenië. "Er zijn overeenkomsten'', aldus Melnikova. De officiële verklaring dat het om Russische vrijwilligers gaat die in de Donbas tegen het Oekraïense leger vechten aan de kant van de separatisten wijst zij af. ''Het gaat feitelijk om dienstplichtige soldaten en hun officieren.''

Er zijn sinds het voorjaar van 2014 meer dan 2.600 Oekraïense soldaten gesneuveld in de Donbas. Nog vrijwel dagelijks zijn er slachtoffers, doden of gewonden, te betreuren. De legerleiding meldt dat, maar van de aantallen doden en gewonden aan de kant van de separatisten zijn niet of nauwelijks cijfers bekend.

Bron: uaposition.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten