donderdag 20 april 2017

Internationaal Hof: Onvoldoende bewijs dat Rusland terroristen financiert

Het Internationale Gerechtshof in Den Haag vindt dat Oekraïne onvoldoende bewijs heeft geleverd dat Rusland zich schuldig heeft gemaakt aan het financieren van terroristische activiteiten. Daarom wil het Gerechtshof in de zaak die Oekraïne heeft aangespannen geen voorlopige maatregelen nemen tegen Rusland.

Wel heeft het Internationale Gerechtshof bepaald dat Rusland de rechten van de Krimtataren op de door dit land geannexeerde schiereiland dient te respecteren. De adviesraad van de Krimtataren, de Mejis, mag niet worden verboden en dat geldt ook voor onderwijs aan etnische Oekraïners in de eigen taal. Oekraïne eiste vooruitlopend op een definitieve uitspraak alvast maatregelen, maar ook dit wijst het Internationale Gerechtshof van de hand.

President Ronny Abraham van het Internationale Gerechtshof zei gistermiddag dat verwacht wordt dat zowel Rusland als Oekraïne zich houden aan de afspraken zoals die twee jaar geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn gemaakt.

President Petro Porosjenko noemt de voorlopige uitspraak veelbelovend, ondanks de gedeeltelijke afwijzing van de eisen tegen Rusland. ''We zijn op de goede weg'', aldus de president.

Bronnen: Interfax, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten