dinsdag 18 april 2017

Saakasjvili woedend: zijn broer moet Oekraïne uit

Micheil Saakasjvili's broer David krijgt geen permanente verblijfsvergunning in Oekraïne, tot grote woede van de voormalige Georgische president die zelf in mei 2015 Oekraïens staatsburger werd. ''Dit is een hele lage streek! Zakenmensen die ons steunen worden lastig gevallen, maar niemand legt de oligarchen een strobreed in de weg'', briest Micheil Saakasjvili op zijn Facebookpagina.

David Saakasjvili ontving zaterdag een brief van de staatsveiligheidsdienst SBOe waarin hij wordt verzocht het land te verlaten omdat zijn aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning is afgewezen.

Micheil Saakasjvili werd zelf twee jaar geleden door president Petro Porosjenko naar Oekraïne gehaald om als gouverneur van Odessa de corruptie in de gelijknamige havenstad aan te pakken. Saakasjvili gaf er afgelopen november de brui aan omdat hij te veel tegenstand zou ondervinden bij het doorvoeren van zijn hervormingen. Hij noemde daarbij met name Porosjenko. Sindsdien werkt Saakasjvili aan een nieuwe, liberale partij waarmee hij aan de volgende parlementsverkiezingen mee wil doen.

Bron: Interfax

1 opmerking:

 1. De zoveelste SBOe actie in successie al te kritische politieke geluiden in de kiem te smoren. Geen goede zaak dat politieke stabiliteit gemeend wordt te moeten zoeken in meer macht van de veiligheidsdienst en niet zozeer in meer democratie.

  Ontwikkelingen rondom de pilote Savtsjenko, het zwartmaken van de politiek van Tymoshenko tot 2010, en nu de ontwikkelingen rondom de toenemende invloed van de nieuwe Roech partij van Saakasjvili lijken inderdaad langzamerhand sterk op een patroon dat naar Poroshenko loopt.

  Alles lijkt op het angstvallig willen consolideren van de macht door bescherming en handhaving van bestaande maatschappelijke verhoudingen. Op lange termijn is Oekraine daar niet mee gebaat, het besef zal moeten groeien dat verantwoordelijkheid moet worden genomen m.b.t. het afrekenen met de erfenis van Janoekovytsj en het terugvinden en vervolgen van de weg tot waar Joesjtsjenko het ooit heeft gebracht.

  En Saakasjvili lijkt goede ideeen te hebben om de Oekrainse economie nieuw leven in te blazen, maar omdat hierbij menig heilig huisje omver geschopt zal moeten worden, lijken de honden er momenteel geen droog brood van te lusten. Wellicht niet eens een overdreven uitspraak als je je realiseert met welke middelen Joesjtsjenko ooit is gepoogd uit de weg te ruimen.

  Realiseer je dat in de periode tot 2010 door Joesjtsjenko als president en Tymoshenko als minister president perioden van economische groei van 7-14% op jaarbasis zijn gerealiseerd. Leg daar de prestatie van deze regering naast, dan begrijp je dat het huidige conservatieve regeringsbeleid (eufemistisch uitgedrukt) niet de juiste weg voor de toekomst van Oekraine lijkt te zijn.

  Saakasjvili en andere oppositionele krachten moet veel sterkte worden toegewenst in het bereiken van hun idealen. Ze zullen het nodig hebben, om maar te zwijgen over het feit wat hun nog allemaal meer boven hun hoofden zou kunnen komen te hangen.

  BeantwoordenVerwijderen