maandag 10 april 2017

Vertrek gouverneur Nationale Bank is nu officieel

Gouverneur Valeria Gontareva van de Nationale Bank heeft eindelijk officieel haar vertrek aangekondigd. Ze ligt al geruime tijd onder vuur van de oppositie, met name de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. Begin maart liet ze al weten dat ze zou vertrekken als er een opvolger voor haar is gevonden. Dat moet in haar ogen geen politicus zijn, maar een technocraat.

Of die opvolger inmiddels is gevonden en wie het is, liet Gontareva zojuist in het ongewisse tijdens de persconferentie waarin zij haar aftreden bekend maakte. Er werden in de afgelopen weken al diverse namen genoemd van potentiële kandidaten. Onder hen de vorige premier, Arseni Jatsenjoek, die eerder ook al gouverneur van de Nationale Bank is geweest. Gontareva zelf zei ruim een week geleden in een interview met het persagentschap Ukrinform dat zij heeft gedaan wat ze moest doen. Tegen betogers bij haar woning zei ze afgelopen week dat zij haar aftreden binnenkort bekend zou maken.

Gontareva werd in juni 2014 benoemd als opvolger van Stepan Koebiv voor een periode van zeven jaar. Haar opvolger moet door het parlement worden benoemd op voordracht van de president.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten