maandag 24 april 2017

'Bewapende missie Donbas is zaak OVSE-bestuur'

Als er in Oost-Oekraïne een bewapende missie van de OVSE moet komen, dan is het besluit daarover aan de permanente vergadering van deze internationale organisatie. Dat zegt Alexander Hug, plaatsvervangend hoofd van de huidige, onbewapende waarnemersmissie, in een reactie op de dood van een Amerikaanse waarnemer en het gewond raken van waarnemers uit Duitsland en Tsjechië. Hun auto reed gisteren in de omgeving van de stad Loehansk op een antitankmijn.

De Oekraïense regering dringt al langer aan op het sturen van een bewapende missie. Liefst onder de vlag van de Verenigde Naties, maar dat is geblokkeerd door een Russisch veto. De permanente vergadering van de OVSE heeft nog altijd geen besluit genomen over het Oekraïense verzoek.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil een grondig, onafhankelijk onderzoek naar het incident van gisterochtend. ''Rusland moet zijn invloed aanwenden bij de separatisten zodat die de OVSE in staat stellen om onderzoek te doen'', aldus een woordvoerder van het ministerie die er op aandrong dat de buitenlandse waarnemers hun werk overal ongehinderd kunnen verrichten.

De Oekraïense president Petro Porosjenko wil ook dat er een grondig onderzoek komt naar het incident. ''De schuldigen moeten gestraft worden.''

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar over en weer naar aanleiding van het incident dat niet als een ongeluk wordt gezien maar als een provocatie. ''De omstandigheden wijzen er op dat dit incident hoogstwaarschijnlijk een provocatie is, bedoeld om de onderhandelingen over de Donbas af te kunnen breken. Het is duidelijk dat een incident als dit en in het algemeen de toenemende spanningen in het belang zijn van degenen die niet bereid zijn om de politieke, economische en humanitaire afspraken van de Minsk-akkoorden na te komen'', sneert het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.


De wagen met de drie OVSE'ers reed gistermorgen op een landmijn, aldus de separatisten in Loehansk. Dat zou gebeurd zijn nadat de waarnemers van de veilige route waren afgeweken. Omdat van meerdere kanten van een provocatie wordt gesproken, is twijfelachtig of het hier wel om een landmijn gaat of dat sprake is van een aanslag.

Bronnen: Unian, 112, TASS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten