woensdag 5 april 2017

Kabinet wil flexibele pensionering gaan invoeren

Er blijkt toch meer overeenstemming te zijn over de herziening van het pensioenstelsel dan het Oekraïense kabinet en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen doen geloven. Terwijl het IMF graag zag dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat, komt het kabinet met een voorstel voor flexibele pensionering, zo blijkt uit een memo dat door het IMF op haar website is gepubliceerd.

Het kabinet wil het aantal gewerkte jaren mee laten tellen voor de ingangsdatum van het pensioen, terwijl langer doorwerken en dus later met pensioen financieel wordt beloond. Op de lange termijn moet dat een voordeel van tenminste 3 procent van het bruto nationaal product opleveren en de belofte dat de Oekraïners een beter pensioen krijgen. In tien jaar tijd moet het huidige tekort van het staatspensioenfonds worden weggewerkt.

Volgens het memo is de gemiddelde pensioenleeftijd voor mannen 58,5 jaar en voor vrouwen 55,9. Binnen de Europese Unie is dat respectievelijk 63,5 en 62,5 jaar. In een reactie op de publicatie van het memo zegt minister Andrii Reva van Sociale Zaken tegen het persagentschap Interfax dat langer doorwerken een keus is, geen verplichting. Het kabinet hoopt dat de herziening van het pensioenstelsel eind deze maand door het parlement over wordt genomen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten