zaterdag 8 april 2017

Unicef: 'Eén op vijf kinderen in Donbas heeft psychosociale problemen'

Meer dan 200.000 kinderen in Oost-Oekraïne hebben dringend psychosociale hulp nodig, aldus Unicef. Dit houdt in dat één op de vier kinderen daar getraumatiseerd is door het oorlogsgeweld waarmee ze de afgelopen drie jaar zijn geconfronteerd. ''De wereld is deze onzichtbare crisis in het oosten van Oekraïne alweer vergeten, maar honderdduizenden kinderen betalen een hoge prijs. Zonder adequate hulp zullen zij er de rest van hun leven last van hebben'', constateert Giovanna Barberis die voor Unicef werkzaam is in Oekraïne.

Volgens Barberis hebben de kinderen die binnen vijftien kilometer van de frontlijn wonen in de provincies Donetsk en Loehansk het meest te lijden. Zij leven in voortdurende angst en onzekerheid vanwege sporadische beschietingen, onverwachte gevechten en het gevaar van de landmijnen en niet ontplofte explosieven.

Om naar school te kunnen, riskeren veel kinderen hun leven. Alleen al in de maanden februari en maart zijn zeven scholen beschadigd door het oorlogsgeweld. Inmiddels zijn zeker 740 scholen - één op de vijf, in het oosten van het land beschadigd of totaal vernield sinds het oorlogsconflict begon in het voorjaar van 2014.

Unicef is nu op zoek naar 31,2 miljoen dollar voor de hulp aan deze kinderen en de gezinnen waarin zij opgroeien. "Deze kinderen lopen emotionele schade op door een conflict waar ze part noch deel aan hebben. We moeten er voor zorgen dat zij straks in staat zullen zijn om hun gemeenschappen weer op te bouwen'', aldus Barberis die er een oproep aan verbindt aan de strijdende partijen om een eind aan dit conflict te maken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten