dinsdag 4 april 2017

Brief aan EBU: 'Respecteer onze soevereiniteit'

Het Nationaal Omroepbedrijf vraagt de European Broadcast Union (EBU) om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren en niet langer te dreigen met uitsluiting van deelname aan het Eurovisie Songfestival als de Russische zangeres Joelia Samojlova Oekraïne niet binnen mag. ''Zij heeft de soevereiniteit en de wetgeving van Oekraïne geweld aangedaan door zonder toestemming van de Oekraïense autoriteiten naar de Krim te reizen'', legt het bestuur van het Nationaal Omroepbedrijf nog maar weer eens uit in een brief aan de EBU.

Daarin schrijft het bestuur dat ''wij de onvrede van leden van de EBU delen dat het songfestival in Kiev onderdeel is gemaakt van de confrontatie tussen Rusland en Oekraïne. Tegelijkertijd zijn wij verrast door het feit dat de directeur van de EBU haar teleurstelling en onvrede niet kenbaar heeft gemaakt aan Rusland, maar aan Oekraïne''.

Dat de EBU meent zich te moeten mengen in een binnenlandse aangelegenheid van Oekraïne gaat volgens het bestuur van het Nationaal Omroepbedrijf alle perken te buiten en het past ook niet bij de doelstellingen van het Eurovisie Songfestival. ''Wij vragen mevrouw Deltenre als directeur van de EBU om de zeggenschap van Oekraïne over het eigen grondgebied te respecteren, niet mee te werken aan politieke manipulatie en het songfestival niet in gevaar te brengen. Niet dit jaar, noch volgend jaar.''

Het Nationale Omroepbedrijf is verantwoordelijk voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Kiev, dat onder de vlag van de European Broadcast Union wordt gehouden. De EBU dreigt Oekraïne in de komende jaren uit te sluiten van deelname als niet wordt teruggekomen op het besluit om de Russische zangeres Joelia Samoljova een inreisverbod voor drie jaar op te leggen.

Het Oekraïense kabinet heeft bij monde van minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken laten weten dat van intrekking van het inreisverbod geen sprake kan zijn, al helemaal niet onder druk van de EBU.

Bron: Ukrinform

1 opmerking:

  1. Als de wet strikt wordt geinterpreteerd heeft Oekraine gelijk. Dat wil niet zeggen dat er geen omstandigheden zouden kunnen bestaan die anders handelen wenselijk maken:
    1. Uitsluiting is een maatregel die de tegenstelling op topniveau tussen tussen Rusland en Oekraine zal bevorderen, dat terwijl de sleutel tot de oplossing van de Donbass en Krim conflicten ligt in de dialoog die in ieder geval nog wel tussen beide op topniveau plaatsvindt
    2. Uitsluiting van de in gezondheidsproblemen verkerende Samojlova heeft in ethisch en mensenrechtelijk opzicht een bedenkelijke kant

    Het bovengenoemde zouden belangrijke redenenen kunnen zijn om af te wijken van wat de wet strikt bepaalt. Zoals ik in mijn eerder commentaar reeds aangaf: (tijdelijke) gratieverlening voor Samojlova zou voor Oekraine eerder voordelige dan nadelige gevolgen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen