woensdag 12 april 2017

Premier: 'Eigen gasproductie sinds '91 met 60 procent teruggelopen'

De winning van aardgas in Oekraïne is sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1991 met maar liefst 60 procent teruggelopen, van 55 miljard kubieke meter naar 20 miljard. ''En daarvan is 14 miljard kubieke meter gewonnen door een staatsbedrijf'', aldus premier Volodimir Hrojsman. Het gevolg: Oekraïne was afhankelijker van Russisch aardgas dan eigenlijk nodig was geweest bij voldoende eigen productie.

Alleen al vanaf 2007 heeft Oekraïne 53 miljard dollar (df) aan inkomsten laten liggen doordat de overheid ongunstige voorwaarden hanteerde voor het bedrijfsleven. Het winnen van aardgas in eigen land was daardoor niet rendabel. Volgens premier Hrojsman is de situatie nu verbeterd door het invoeren van uniforme prijzen en het aanmoedigen van de gaswinning. ''Dat hadden we jaren eerder moeten doen.''

Bron: Ukrinform

1 opmerking:

 1. Dat is niet zozeer een eureka moment, zoiets wordt economisch structuurbeleid genoemd. Concreet wordt overheidsregulering toegepast om de gewenste economische ontwikkeling te bevorderen.

  Mijn indruk is dat deze regering daar op dit moment nog veel te weinig op inzet. Want behalve het scheppen van gunstige voorwaarden voor gaslevering aan het bedrijfsleven zie je in tal van economische sectoren behoefte aan verbetering van industriestandaarden, synoniem met modernisering of efficientieverbetering. Zo bezien kun je reduceren van kosten op het gebied van energievoorziening dan ook op velerlei manieren bereiken:
  1. Aanbieden tegen gunstige voorwaarden (zoals reeds gezegd)
  2. Privatisering
  3. Efficientieverbetering in de productie, bevorderd door privatisering en vrije concurrentie
  4. Kostenvermindering niet alleen aan productiezijde, maar ook aan verbruikerszijde door stimulerende maatregeling richting modernisering en dus efficientieverbetering

  Je ziet dat als je even nadenkt, dat er een hele keten in het economische proces betrokken is. In economische termen wordt dit het Pareto beginsel genoemd. Bij succesvol economisch structuurbeleid wordt m.b.t. individuele elementen zodanige regulering toegepast dat zowel op micro als op macro schaal een optimaal profijtbeginsel geldt.

  De huidige regering regering ziet op dit punt naar mijn bescheiden mening nog heel veel over het hoofd. Waarom? Omdat ze, zoals ook de veelgehoorde kritiek op hun beleid is, geneigd zijn bestaande structuren teveel te willen handhaven. Ik hoop voor Oekraine dat het eureka moment op tijd gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen