dinsdag 11 april 2017

Naam Timosjenko weer verbonden aan wurgcontract

Het Russische gascontract dat toenmalig premier Joelia Timosjenko in januari 2009 noodgedwongen moest tekenen blijft haar achtervolgen. Ze zat al twee jaar in de gevangenis nadat president Viktor Janoekovitsj haar met een politiek gemotiveerd proces verantwoordelijk stelde het wurgcontract dat Timosjenko ondertekende voor de levering van Russisch aardgas.

En vandaag diepte premier Volodimir Hrojsman de kwestie maar weer eens op, ditmaal in relatie tot de 40 miljard dollar (37,7 miljard euro) die Rusland bij het Internationale Hof Justitie in Den Haag van Oekraïne eist vanwege het niet nakomen van het beruchte contract. Timosjenko heeft altijd volgehouden dat zij geen andere keus had: de winter stond voor de deur en zonder het contract zou Rusland de gaskraan dichtdraaien.

Maar Hrojsman ziet dat anders. ''Als we straks in het ongelijk worden gesteld, dan moeten we Timosjenko maar uitleveren in plaats van te betalen. Tenslotte heeft zij haar handtekening onder dat contract gezet. Laat zij er voor boeten, niet heel Oekraïne'', zei Hrojsman vanmiddag tijdens een persconferentie. Hij bracht het als een grap, maar wel met een serieuze ondertoon, want Timosjenko is met haar Moederlandpartij uit op het vertrek van de premier en zijn kabinet.

Bron: Unian

1 opmerking:

  1. Een goede poging van Rusland het internationale gerechtshof te misbruiken om Oekraine nogmaals in de wurggreep te nemen. De gascontracten met Oekraine zijn altijd politiek gemotiveerd geweest, daar zijn we nu wel achter. De weg van Rusland naar het internationaal gerechtshof is dat evenzeer. De eis is bovendien buitensporig. Zelfs als Rusland in het gelijk wordt gesteld, zou het alleen redelijk zijn de ze alleen aanspraak zouden kunnen maken op slechts een fractie van het geeiste bedrag.

    De economische schade die de blokkades door de veteranen hebben opgeleverd is zo alleen al vele malen groter dan het bedrag dat Rusland van Oekraine als schadeloosstelling mogelijk toegekend kan krijgen (procenten van het BNP). Dan hebben we het nog niet gehad over de torenhoge inflatie de afgelopen jaren. Geeft dat de indruk dat deze regering ueberhaubt een fatsoenlijke strategische visie aangaande het te voeren economische beleid heeft?

    BeantwoordenVerwijderen