donderdag 13 april 2017

'In Balaklia lag nog veel munitie uit de Sovjettijd'

Er is voor zo'n 939 miljoen euro aan bruikbare munitie verloren gegaan bij de grote brand in het munitiedepot bij de stad Balaklia. Dat heeft voorzitter Serhi Pasjinski van de parlementscommissie voor Nationale Veiligheid en Defensie gezegd in een interview met de tv-zener Kanal 5. De brand in het grootste munitiedepot van het land begon in de vroege ochtend van 23 maart. Dagenlang waren er hevige explosies. Zo'n 20.000 inwoners van Balaklia en omliggende dorpen werden geëvacuuerd.

Er moet veel verbeteren aan de veiligheid van de munitiedepots en onbruikbare munitie moet weg, aldus Pasjinski. ''Dit is niet de eerste grote brand in een munitiedepot waarmee we worden geconfronteerd. Tien jaar geleden gebeurde hetzelfde in Bohdanivka. Toen hielden de explosies een week lang aan. We hebben miljoenen tonnen munitie van de Sovjet-Unie geërfd waar we eigenlijk niets meer mee kunnen.'' Het parlementslid van het Volksfront vindt dat de onbruikbare munitie vernietigd moet worden.

In het depot bij Balaklia, een stad in de oostelijke provincie Charkiv, lag 150.000 ton aan munitie opgeslagen. Niet alleen bruikbare munitie, maar ook onbruikbare uit de Sovjettijd. Tienduizenden tonnen onbruikbare munitie zelfs die het probleem alleen maar verergerden, aldus Pasjinski. ''Dat is onacceptabel, want een ramp als deze kunnen we ons financieel helemaal niet veroorloven.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten