donderdag 20 april 2017

Zonder hervorming pensioenstelsel geen geld IMF

Als Oekraïne er niet in slaagt om het pensioenstelsel te hervormen, dan is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet van plan om een nieuwe portie noodsteun te verstrekken. Het aanpakken van de tekorten bij het staatspensioenstelsel is volgens minister Oleksandr Daniljoek van Financiën meer nog in het belang van de Oekraïense bevolking dan dat het IMF tevreden moet worden gesteld.

Begin april keurde het IMF een lening van 1 miljard dollar goed, waardoor de Nationale Bank twee dagen later kon beschikken over 16,7 miljard dollar aan reserves in buitenlandse valuta. Het is het hoogste bedrag aan reserves in bijna drie jaar. Hierbij is overigens ook 800 miljoen euro aan financiële steun van de Europese Unie inbegrepen.

Het IMF stelde wel als voorwaarde dat Oekraïne op korte termijn het pensioenstelsel onderhanden neemt. Daarbij hoort volgens het IMF ook een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, al wil de regering daar nog altijd niet aan. Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond is ook een voorwaarde van het IMF. Dat is eveneens een heikel punt in de Oekraïense politiek.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten