zondag 30 april 2017

'Porosjenko neemt Artemenko diens paspoort af'

Het in opspraak geraakte parlementslid Andrii Artemenko mag zich niet langer Oekraïner noemen. President Petro Porosjenko heeft hem gisteren per decreet het staatsburgerschap ontnomen. Dat kon, omdat Artemenko sinds 2005 ook al de Canadese nationaliteit heeft. Het is namelijk niet toegestaan om iemand statenloos te maken.

Het presidentiële decreet werd openbaar gemaakt door de leider van de Radicale Partij, Oleh Liasjko. Die zette Artemenko in februari uit de parlementsfractie nadat hij aan de Amerikaanse regering het voorstel had gedaan om het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne op te lossen door de Krim voor een periode van 50 of 100 jaar te 'verhuren' aan Rusland. De Oekraïense bevolking zou zich er in een referendum over uit moeten spreken.

Artemenko deed het voorstel aan Michael Flynn, toen nog adviseur van de pas aangetreden president Donald Trump. Flynn moest zelf het veld ruimen omdat hij had verzwegen dat hij contact had gehad met de Russische ambassadeur.

Nadat Artemenko zijn plan had laten uitlekken naar de New York Times ontstond groot tumult in Oekraïne. De Radicale Partij nam er meteen afstand van en zette Artemenko uit de fractie. Die bleef nog wel parlementslid, maar dat zal niet lang meer duren. Liasjko wil op maandag 16 mei het voorstel indienen om hem ook zijn parlementszetel af te nemen. De leider van de Radicale Partij verwacht tegenstand. ''De mensen die hem steunen zullen aanvoeren dat dat onze Grondwet het verbiedt om hem het staatsburgerschap te ontnemen.''

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten