zondag 23 april 2017

OVSE-auto op landmijn: dode, twee gewonden

Een auto met daarin waarnemers van de OVSE is vanmorgen op een landmijn gereden in het door de separatisten bezette deel van de provincie Loehansk in het dorp Prisjib. Daarbij is een waarnemer om het leven gekomen en raakte een tweede waarnemer gewond. De gedode waarnemer zou een Amerikaan zijn, de gewonde een Duitse vrouw. De Tsjechische chauffeur raakte eveneens gwond.

De eerste informatie hierover kwam van de separatisten, maar is inmiddels bevestigd door Sebastian Kurz, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken die dit jaar de OVSE leidt. De separatisten leggen de schuld neer bij de OVSE'ers die een 'verboden' weg namen.

De OVSE heeft al bijna drie jaar een waarnemersmissie in de Donbas. Er zijn nu zo'n 700 waarnemers, ook Nederlanders, in het gebied die zich geregeld in gevaarlijke omstandigheden bevinden. Er is al op ze geschoten door pro-Russische rebellen,  er zijn tweemaal waarnemers gegijzeld en ook op andere manieren is ze het werken daar moeilijk gemaakt. Het is echter voor het eerst dat er slachtoffers zijn onder de waarnemers.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten