maandag 12 december 2022

Zelenski pleit voor een wereldvredesconferentie

President Volodimir Zelenski vindt dat er een wereldvredesconferentie moet komen. Hij heeft dit voorstel gedaan aan de Amerikaanse president Joe Biden waarmee hij een telefoongesprek voerde. 'Zelenski heeft daarbij benadrukt dat Oekraïne vrede nastreeft, maar dat daarbij internationale steun onontbeerlijk is. Daarom heeft hij tijdens de recente G20-conferentie zijn vredesvoorstel gedaan dat bestaat uit tien punten die uitgevoerd moeten worden om een eind te maken aan deze oorlog', valt te lezen in een persverklaring naar aanleiding van het telefoongesprek tussen Zelenski en Biden.

De Oekraïense president dankte Biden voor de nieuwe militaire steun van de Verenigde Staten zoals die afgelopen vrijdag werd aangekondigd. Het gaat om een pakket van 275 miljoen dollar dat bestaat uit veel munitie voor onder meer de HIMARS en high tech om drones te beschermen. Ook informeerde Zelenski de Amerikaanse president over de gevolgen van de Russische rakettenterreur die inmiddels de helft van het Oekraïense energienetwerk heeft vernield.

Zelenski belde ook met de Franse president Emmanuel Macron die zijn volledige steun heeft uitgesproken voor Zelenski's vredesplan dat voorziet in de volledige terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne, ook van de Krim. Ook moet Rusland herstelbetalingen doen en moet er worden gekeken naar de juridische afhandeling van oorlogsmisdaden. Zelenski noemt het gesprek met Macron 'zeer nuttig'.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: