dinsdag 13 december 2022

Zelenski daagt Rusland uit: ga weg vóór Kerst

Vredesonderhandelingen? Laat maar zien dat het je ernst is en trek je troepen nog voor Kerst weg van Oekraïens grondgebied. Dat was de boodschap die Volodimir Zelenski maandag over de hoofden van de leiders van de G7 heen richtte tot de Russische president Vladimir Poetin. 

'Wij geven Rusland een kans om een betekenisvolle stap te maken voor een diplomatieke oplossing, zoals Moskou zegt na te streven. De feestdagen komen er aan, miljarden over de hele wereld vieren Kerst volgens de Gregoriaanse kalender, Nieuwjaar en Kerst volgens de Juliaanse kalender. Dit is de tijd van het jaar waarin normale mensen het over vrede hebben, niet over geweld. Laat Rusland nu maar aantonen dat het van goede wil is door zich terug te trekken van Oekraïens grondgebied.'

Zelenski voegde er de belofte aan toe dat Oekraïne stopt met vechten als Rusland dit inderdaad doet. 'Ik hoop dat deze boodschap over komt, want dit is van wereldbelang. Terugtrekking van de Russische troepen maakt ook deel uit van ons vredesplan. De bezetter moet weg. En dat gaat ook zonder meer gebeuren. Daarom zie ik ook niet in waarom Rusland dat niet al voor de Kerst zou kunnen doen', aldus de Oekraïense president.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: