zaterdag 24 december 2022

Kerstboodschap president Volodimir Zelenski

President Volodimir Zelenski heeft in zijn kerstboodschap de Oekraïners opgeroepen om stil te staan bij alle doden die zijn gevallen sinds het begin van de Russiche invasie op 24 februari.

'We zullen deze kerst - en alle komende feestdagen - onder moeilijke omstandigheden doorbrengen. Iemand zal vannacht de eerste ster zien in de lucht boven Bachmoet, Roebizjne en Kreminna. Iemand zal de eerste ster zien door de kogelgaten in zijn woning. Iemand zal deze kerst doorbrengen in het huis van iemand anders, het huis van een onbekende, het huis van Oekraïners die landgenoten een veilig onderkomen hebben geboden.

Iemand zal Sjtsjedrik - het Oekraïense kerstlied Ring the Bells - in een andere taal horen - in Warschau, Berlijn, Londen, New York, Toronto en vele andere steden en landen. Iemand zal deze kerst doorbrengen in gevangenschap, maar wij laten ze weten dat wij voor onze mensen op komen; alle Oekraïense mannen en vrouwen zullen op een dag weer in vrijheid leven.

Waar we ook zijn, we zullen verbondenheid voelen. Samen zullen we naar de nachtelijke hemel kijken. Samen zullen we denken aan die ochtend van de 24e februari. Laten we denken aan wat we hebben moeten doorstaan. Laten we denken aan Azovstal, Irpin, Boetsja, Kramatorsk, Slangeneiland. Tsjornobajvka, Izjoem, Cherson. We zullen een wens doen. Voor ons allemaal. We zullen vreugde voelen. Voor ons allemaal. We zullen weten wat waar is. Voor ons allemaal.

We zullen nooit de moed verliezen. We hebben veel slecht nieuws gekregen en we zullen terecht ook goed nieuws krijgen. We zullen kerstliederen zingen - met meer vreugde dan ooit, we zullen het geluid van de generator overstemmen. We zullen de stemmen en goede wensen van onze familieleden horen - in onze harten - ook als er geen internetverbinding is. Zelfs in totale duisternis zullen we elkaar vinden - om elkaar stevig vast te houden. En als er geen verwarming is, dan zullen we elkaar omarmen en verwarmen.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: