zaterdag 10 december 2022

'Iran militaire topleverancier van Rusland'

De Britse inlichtingendiensten constateren dat Iran momenteel tot de belangrijkste militaire leveranciers van Rusland behoort. 'Rusland probeert meer wapens van Iran te krijgen, waaronder ook honderden ballistische raketten. In ruil daarvoor biedt Rusland hoogstwaarschijnlijk veel militaire en technische ondersteuning', meldt het Britse ministerie van Defensie. 

Iran ontkende aanvankelijk dat het wapens levert aan Rusland, ondanks dat er talloze bewijzen waren van het tegendeel. Begin november werd weliswaar toegegeven dat er wapens werden geleverd, maar dat zou al zijn gebeurd voor het begin van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari. Iran heeft tot nu toe vooral 'kamikaze drones' geleverd. Goedkoper dan kruisraketten, maar even dodelijk. Tot nu toe is volgens de Britse inlichtingendiensten geen bewijs gevonden dat Rusland gebruik maakt van Iraanse raketten.

De voorraad Russische raketten is beperkt, maar toch kennelijk nog groot genoeg om nog meerdere grootschalige raketaanvallen uit te voeren op Oekraïense doelen, zoals afgelopen maandag nog. 'Maar als Rusland er in slaagt om een groot aantal Iraanse ballistische raketten te krijgen, dan is het zeker mogelijk dat de aanvallen op de kritische infrastructuur in Oekraïne nog lange tijd doorgaan.'

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: