dinsdag 27 december 2022

Lavrov: ultimatum 'voor eigen bestwil' Oekraïne

Buitenlandminister Sergei Lavrov van Rusland heeft Oekraïne een ultimatum gesteld: het aangevallen land moet snel reageren op het aanbod van president Poetin om te onderhandelen. Zo niet, dan zal het Russische leger de 'kwestie' oplossen. Hij heeft er geen termijn bij genoemd, en het is de vraag of het iets zou veranderen in de huidige manier van oorlogvoeren. 

Het is onwaarschijnlijk dat Oekraïne ingaat op de 'handreiking' van Poetin. De president heeft er onmogelijke eisen aan verbonden. Zo moet Kiev onder meer erkennen dat Rusland een vijfde van het Oekraïens grondgebied krijgt. Dat gaat niet gebeuren: Oekraïne herhaalde gisteren door te vechten tot Rusland zich terugtrekt. 

Daarom voert Rusland de druk op: het aanbod van Poetin blijft niet lang staan. 'Onze voorstellen zijn goed bekend bij onze vijand', zegt Lavrov. 'Het demilitariserendenazifiseren van de gebieden die het regime controleert en het beëindigen van de bedreiging richting Rusland en ons nieuwe land vanuit daar.' Hij besluit: 'Het punt is simpel: ga erop in, voor je eigen bestwil. Anders wordt de kwestie besloten door het Russische leger.'

De Oekraïense regering wil eind februari een vredesoverleg met secretaris-generaal Antonio Guterres als bemiddelaar. Dat geeft minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken gezegd in een interview met het persagentschap AP. Hij zegt daarin ook dat Oekraïne alles in het werk zal stellen om de oorlog te winnen, maar dat diplomatie ook belangrijk is. 'Iedere oorlog eindigt met diplomatie. Iedere oorlog eindigt als gevolg van de ontwikkelingen op het slagveld en dan aan de onderhandelingstafel.' 

Op de vraag of Rusland worden uitgenodigd om mee te doen aan het vredesoverleg zei Koeleba dat dit land zich eerst zal moeten verantwoorden voor de oorlogsmisdrijven die in de afgelopen maanden zijn gepleegd, liefst bij een internationaal tribunaal.

Bronnen: AD, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: