dinsdag 20 december 2022

Strijd om Bachmoet maakt alles en iedereen kapot

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de stad Bachmoet in de oostelijke provincie Donetsk het toneel is van de zwaarste gevechten langs de 1.300 kilometer lange frontlijn met de Russen. 'Al vanaf mei proberen ze ons daar te kapot te maken, maar de tijd verstrijkt een Bachmoet maakt zowel het Russische leger als de Russische huurlingen kapot', aldus Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap. 

De huurlingen waar Zelenski op doelt zijn van de Wagner Groep van Jevgeni Prigozjin, al lange tijd een trouw bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Prigozjin's huurlingen hebben de plaats ingenomen van de Russische soldaten die in de afgelopen maanden in grote aantallen zijn gesneuveld bij Bachmoet. 'Denk hier eens over na: Rusland heeft intussen al meer dan 99.000 soldaten verloren in Oekraïne. Binnenkort zullen dat er 100.000 zijn. Waarvoor? Niemand in Moskou heeft het antwoord op deze vraag. 

Begin deze maand zei de woordvoerder van Oekraïne's oostelijke legerkorps dat Rusland in de slag om Bachmoet elke dag tussen de 50 en 100 soldaten verliest, terwijl het aantal gewonden even groot is. Ook aan Oekraïense kant sneuvelen veel soldaten, dat is zoveel als zeker. Officiële informatie over aantallen is er echter niet.

Bachmoet telde voor de Russische invasie 70.000 inwoners. Nog altijd wonen er mensen, ook gezinnen met kinderen, terwijl de stad langzaam maar zeker met de grond gelijk wordt gemaakt. Het strategische belang van Bachmoet is niet duidelijk, wel heeft het symbolische betekenis voor Rusland.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: