donderdag 8 december 2022

'Gastgezin Oekraïners' Nederlander van het Jaar

Het
 gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving, is door EW uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022. Meteen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne lieten veel Nederlanders zich van hun beste kant zien. Zelfs hun huizen zetten ze open, soms langdurig. 
Het gaat om duizenden gastgezinnen die het afgelopen jaar zonder aarzelen hun huis en hart openstelden voor moeders die met hun kinderen en soms ook kleinkinderen Oekraïne zijn ontvlucht. Naar schatting gaat het om tienduizenden ontheemden. Tussen al het treurige nieuws van het afgelopen jaar, bieden deze Nederlanders, die zich van hun beste kant laten zien, een hoopvol lichtpunt.

EW-hoofdredacteur Arendo Joustra: 'Het mooie aan deze opvang is dat ze niet door de overheid is afgedwongen. Vaak kwam er zelfs geen overheid aan te pas. Het is spontane hulp, geïnspireerd door de beelden van de oorlog, de herkenbaarheid van de situatie, of grootouders die acht decennia geleden onderduikers een schuilplaats boden. Het is Wir schaffen das op z'n Nederlands.'

Namens EW interviewde redacteur Liesbeth Wytzes vier uiteenlopende gastgezinnen en hun Oekraïense huisgenoten. Het zijn ontroerende verhalen over onbaatzuchtige hulp, de wijze waarop de Oekraïners wegwijs werden gemaakt in de samenleving en het vinden van een vorm om samen als relatief onbekenden in een en hetzelfde huis te leven.

Lees hier verder.

Bron: EW Magazine

Geen opmerkingen: