donderdag 29 december 2022

54 van 69 Russische raketten neergehaald

Oekraïne werd vanochtend vroeg opnieuw opgeschrikt door de grootste Russische luchtaanvallen in weken. De meeste raketten konden worden neergehaald door Oekraïense luchtafweersystemen, zeggen de autoriteiten. Luchtalarmen klonken door heel het land nadat tientallen Russische raketten verschillende regio's in Oekraïne bereikten. Volgens de Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjni werden 69 raketten afgevuurd op burgerdoelen, waarvan er 54 werden onderschept. 

Net als de afgelopen maanden was de vitale infrastructuur het doelwit, zoals energie- en drinkwatervoorzieningen. Aangenomen wordt dat Rusland zo probeert om het moreel van de Oekraïners te knakken, omdat het de Russen maar niet lukt om het land militair te verslaan.

Burgemeester Vitali Klitsjko van de hoofstad Kyiv zegt dat er zeker drie mensen gewond zijn geraakt, onder wie een meisje van 14. Er zou schade zijn aan 21 woningen en een ziekenhuis. Ook in Charkiv, de tweede stad van het land, waren er explosies. Een 50-jarige man werd gedood en ook waren er twee gewonden. 

 De luchtverdediging in de provincie Odesa schoot 21 Russische raketten uit de lucht, maar kon daarbij niet voorkomen dat restanten van een raket een woning vernielden. Niemand raakte gewond. Er is wel weer schade aan de elektriciteitsvoorziening, waardoor in de hele provincie sprake is van stroomuitval.

In de West-Oekraïense stad Ivano-Frankivsk sloeg een Russische raket in bij een woning, maar een explosie bleef uit. In de stad Lviv kwam 90 procent van de huishoudens zonder elektriciteit te zitten als gevolg van eerst een aanval met drones en later Russische kruisraketten.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: