donderdag 29 december 2022

Oekraïners onzeker over NAVO-lidmaatschap

Voor veel Oekraïners is het lidmaatschap van de NAVO de beste garantie voor de veiligheid van hun land. Uit een opiniepeiling van het Razoemkov Center en de nieuwssite European Pravda blijkt dat 48,9 procent meent dat het NAVO-lidmaatschap de Russen er in de toekomst van zal weerhouden om Oekraïne aan te vallen, terwijl 16,7 procent vindt dat hun land het vooral moet hebben van een sterk leger en een krachtige oorlogsindustrie, zoals Israel en Zwitserland hebben.

Een op de tien ondervraagden ziet meer in strategische samenwerking met meerdere landen. Daarbij valt te denken aan Polen en de Baltische Staten, maar zonder de Verenigde Staten. Als Oekraïne een neutrale positie inneemt, dus los van zowel Rusland als het Westen, dan is dat voor 8,5 procent de beste veiligheidsgarantie, terwijl 6,7 procent kiest voor samenwerking op militair gebied met de Verenigde Staten. Een op de tien ondervraagden blijkt geen antwoord te hebben op de vraag waarmee de nationale veiligheid het beste gediend is.

Ook de vraag of Oekraïne ooit lid gaat worden van het transatlantische bondgenootschap zorgt voor een verdeeld antwoord. Zo gelooft een op de vier (25,3 procent) dat hun land daar pas for in aanmerking komt als het Russische leger is verdreven van Oekraïens grondgebied en de nodige hervormingen in het land zijn doorgevoerd. 

Bijna evenveel ondervraagden (24,9 procent) verwacht dat Oekraïne meteen na het behalen van de overwinning deel gaat uitmaken van de NAVO. 16,2 procent verwacht dat ook een overwinning de Russen en de nodige hervormingen onvoldoende zullen zijn. Een op de zes (bijna 15 procent) wist de vraag over een mogelijk NAVO-lidmaatschap niet te beantwoorden.

Er is in de opiniepeiling ook gevraagd naar de steun van de Oekraïners voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Daar blijkt 79,4 procent voorstander van te zijn, terwijl 7,9 procent er tegen is. De overige ondervraagden hebben er (nog) geen mening over.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: