zaterdag 3 december 2022

Russische veto's bedreigen voortbestaan OVSE

Het voortbestaan van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE)  staat op het spel doordat Rusland telkens belangrijke besluiten tegenhoudt. Zo heeft Rusland het voortzetten van de permanente vertegenwoordiging van de OVSE in Oekraïne tegengehouden. Eerder al was dat het geval met een door de OVSE gewenste uitbreiding van het waarnemersteam dat sinds 2014 actief was in Oost-Oekraïne. 

'Dit is het moeilijkste jaar in de geschiedenis van onze organisatie', zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau gisteren tijdens persconferentie na afloop van een tweedaags overleg van de 57 lidstaten van de OVSE. Polen is tot eind dit jaar voorzitter van de in 1975 opgerichte organisatie.

'Onze organisatie is gebaseerd op consensus', zei Rau. 'We hebben wel weer een weg gevonden om door te gaan, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Daarmee komen we toch in een situatie terecht, of we dat nou willen of niet, dat we het moeten hebben over de toekomst van de organisatie.' Het tweedaagse overleg is er niet in geslaagd om een slotverklaring te verkrijgen waar alle lidstaten achter stonden.

Rusland vormt ook in praktische zin vaak een probleem binnen de OVSE. Zo betichtte Oekraïne Russische waarnemers van de OVSE meerdere keren van spionage en sabotage in de acht jaar dat de strijd tegen de Russische 'separatisten' in de Donbas.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: