zaterdag 17 december 2022

'Macron's gesprekken met Poetin zijn zinloos'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is sceptisch over de gesprekken die de Franse president Emmanuel Macron voert met Vladimir Poetin. 'Emmanuel heeft natuurlijk het recht om dat te doen, maar hij probeert al sinds 2019 om Poetin op andere gedachten te brengen. Ik denk dat het weinig zinvol is', zegt Zelenski in een interview met de Franse nieuwszender La Chaine Info.

Zelenski meent dat Macron elke keer dat hij met de Russische president spreekt met een ander persoon te maken heeft. 'Soms is dat iemand die beloften doet, en de volgende keer gaat het een heel andere kant op. Daar valt geen touw aan vast te knopen. 

Macron gaf donderdag tijdens een vergadering van de Europese Raad in Brussel te kennen dat hij binnenkort weer een telefoongesprek met Poetin heeft over de oorlog. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO meent dat Rusland zich opmaakt voor een langdurige oorlog. Daarom is het nodig dat de bondgenoten van Oekraïne wapens blijven sturen totdat de Russische president eindelijk door heeft dat hij deze oorlog niet kan winnen.

Wat Oekraïne betreft valt er alleen maar te praten over teruggave van de door Rusland bezette gebieden. 'Wij willen alleen maar praten met een Rusland dat ons serieus neemt, dat teruggeeft wat volgens de internationale afspraken van ons is. Met dit Rusland willen we wel onderhandelen, maar niet met het fascistische Rusland waar we nu mee te dealen hebben. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: