zaterdag 10 december 2022

Winnaars Nobelprijs uiten kritiek op Rusland

De drie mensenrechten-organisaties die de Nobelprijs voor de Vrede hebben gewonnen, hebben bij de uitreiking in Oslo uitgehaald naar het Rusland van president Vladimir Poetin en het Wit-Rusland van zijn bondgenoot Aleksander Loekasjenko. 'Ik weet precies wat Oekraïne voor Rusland en Poetin zou moeten zijn: een van Rusland afhankelijke dictatuur, precies zoals in Wit-Rusland, waar de stem van het onderdrukte volk wordt genegeerd en geminacht', zei de vrouw van Ales Bjaljazki.  

Bjaljazki is het boegbeeld van de Belarussische organisatie Vjasna. Hij kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen, omdat hij vastzit. Jan Ratsjinski van het Russische Memorial wees erop dat de 'krankzinnige en criminele oorlog tegen Oekraïne' een gevolg is van het jarenlang bekritiseren door het Kremlin van de geschiedenis en het recht op zelfbeschikking van de Oekraïners.

Oleksandra Matvitsjoek van het Oekraïense Center for Civil Liberties zei dat een politieke oplossing waarbij Rusland een deel van Oekraïne mag houden geen oplossing is. 'Dat is geen vrede maar een bezetting.' Het Noorse Nobelprijscomité had de namen van de drie winnaars in oktober al bekendgemaakt.

Bron: NOS, foto: Kyiv Post

Geen opmerkingen: