zaterdag 31 december 2022

Reznikov tegen Russen: 'Je hebt nog één week!'

De Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov richt zich in een vanmorgen uitgebrachte videoboodschap tot de Russen, met de waarschuwing dat ze nog maar een week de tijd hebben om onder te duiken of het land te verlaten als ze niet gedwongen willen worden om tegen Oekraïne te vechten. 
Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten begint namelijk volgende week donderdag een volgende mobilisatie in Rusland, gaan de grenzen dicht voor mannen en wordt de staat van beleg afgekondigd. Ook de Wit-Russische grenzen zouden dan dicht gaan. 

Reznikov vraagt de Russen niet om hem op zijn woord te geloven, maar hij stelt ze wel de vraag of ze wel weten waarom ze in Oekraïne moeten vechten en 'daar gedood kunnen worden, of kreupel raken voor de recht van je leven'. De Oekraïense minister wijst er op dat het Russische leger al tien maanden lang zegt dat 'alles volgens plan' verloopt, terwijl ondertussen al wel tienduizenden door de Wagner Group uit de gevangenissen zijn gehaald en gedwongen worden om te vechten. 'Ondertussen worden gewone Russen in de gevangenis gegooid omdat ze 'het leger in diskrediet brengen' als ze zich tegen de oorlog in Oekraïne uitspreken', aldus Reznikov.

Hij noemt verder de strijd om Bachmoet waar het Russische leger in zes maanden tijd tienduizenden soldaten heeft verloren zonder ook maar enig succes te boeken. Ook volgens het 'plan' van de Russen zijn ze er dit jaar in geslaagd om Zweden en Finland te doen besluiten om lid te worden van de NAVO, terwijl deze landen decennialang hebben volgehouden dat ze neutraal wilden. blijven.

Reznikov houdt de Russen ook voor dat het in hun eigen belang is dat de oorlog zo snel mogelijk stopt. 'De mensen die dit bloedbad zijn begonnen, die verantwoordelijk zijn voor afschuwelijke oorlogsmisdaden, vertellen jullie nu dat eensgezindheid nodig is omdat Rusland van alle kanten wordt belaagd door vijanden. Ze intimideren jullie door te zeggen dat alle Russen worden gestraft als Rusland de oorlog verliest, dat jullie al je zuurverdiende geld kwijtraken. Dat is een leugen. Jullie worden voor de zoveelste keer voor de gek gehouden. Ze zullen jullie voorhouden dat er nog een 'plan B' is. Een geheim wapen dat er voor zorgt dat de overwinning binnen handbereik is. Maar de waarheid is dat ze de oorlog zo lang mogelijk willen rekken, zoveel mogelijk mensen de dood in willen jagen. Dat geldt ook voor jullie.'

'Laat mij eindigen als advocaat, niet als minister van Defensie: Alle Russen zullen indirect moeten betalen voor de oorlog die hun land zelf is begonnen. De komende generaties moeten door toedoen van de huidige leiders van hun land de in Oekraïne aangerichte schade moeten vergoeden.'

De mobilisatiegolf in de nazomer zorgde er voor dat naar schatting 700.000 Russische mannen hun land ontvluchten. 300.000 mannen konden de dans niet ontspringen en werden in het leger opgenomen. Van hen is de helft inmiddels naar Oekraïne gestuurd om daar te vechten of te sterven. Volgens het Oekraïense leger zijn tot en met gisteren al 105.900 Russische soldaten gesneuveld. Het dagelijkse dodental onder de Russen ligt deze op gemiddeld 647.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: